Windows'u Rahatlatmak İçin Adına Güzel Bir Yazı Buldum. Her yeni program kendi program dosyalarının haricinde sisteme yeni dll dosyaları ile sistem kayıt defterine ek yük bindirirler. Bu yük genelde gereksiz dosyalar olarak ifade edilir ve bu gereksiz lüzümsuz, kaideye alınmayan dosyalar belli bir süre sonra sistemin yavaş çalışmasına neden olabilir. Konuya yabancı olan arkadaşlar için küçük bir örnek vereyim. Açılan her internet sayfasında mevcut olan tüm font ve image dosyaların görüntülenebilmesi için bilgisayarın kayıt defterine bunların yüklenmiş olması gerekir. Yani yükleme işleme okadar kısa oluyorki siz bunları farketmiyo9rsunuz bile. Zamanla bu yüklenen dosyalar çoğalıyor ve sisteminize ek bir yük getiriyor. Öyleyse bu gereksiz dosyalardan kurtulma vakti geldi. Windows xp ve vista’da her kurulan programları neyazıkki dosdoğru kaldıran ve tüm gerekli artık dosyaları silen bir sistem henüz yok. Ama hemen karamsarlığa kapılmayalım, çünkü bu işler için yardımımıza ücretsiz yazılımlar yetişiyor. İşte birkaç ücretsiz yazılım ..
Programlar hakkında kısaca bilgi ve download linklerini bulabilirsiniz.

Revo Uninstaller 1.5 : Xp ve Vista’ya uyumlu, ücretsiz yazılım .. Program kalıntıları için derinlemesine arama yapıyor ve sistemi kurtarmak için ayrıca kayıt defterini yedekliyor.

Cleaning Suite 1.1 : Xp ve Vista’ya uyumlu, ücretsiz yazılım. Temizleme işlemi bittiğinde raporla sonuç belgesi çıkarıyor. Kayıt defteri yedeklemesi yapıyor. Kolay bir kullanımı var ve kapsamlı bir yazılım.

Ccleaner : Xp ve Vista’da çalışan ücretsiz yazılım. Sorun çözücü özelliğide bulunmakta. En iyilerinden biri diyebiliriz..

Nirsoft Myuninstaller 1.41 : Xp ve Vista’da çalışıyor, ücretsiz yazılım. Kolay bir kullanımı var ama tatmin edici yönü o kadarda iyi sayılmaz.

Glarysoft Absolute Uninstaller 2.5 : Xp ve Vista’da uyumlu çalışıyor, ücretsiz bir yazılım. Kaldırma rutininin özellikleri ayarlanabiliyor. Kayıt defteri yedeklemesi yapıyor. Kolay bir kullanımı var.